Slide 1 Slide 2 Slide 3 Slide 4 Slide 5

Lemezbemutató koncert - 2011. augusztus 20.

2011. augusztus 20. 19 óra
Helyszín: Széki Általános Iskola

  A"Hajnal hasad" című album
lemezbemutató koncertje

 

Tasnády Erika énekel, kísér Pali Marci és zenekara.
Filep Márton 'Pali Marci' – hegedű,
Sipos Márton – kontra,

Lakatos János 'Nelu' – bőgő.

 

Az album anyagát válogatta és összeállította: Tasnády Erika.

 

 

A széki népzene elsősorban a nagy zeneszerző és népzenekutató, Lajtha László emlékét idézi fel. Ő volt az, aki átfogó, alapos zenei gyűjtést végzett ott, az erdélyi Mezőségen, a főút- és vasúthálózattól távol eső, de nagy múltú községben az 1940-es évek elején. A híres „Pátria” gyűjtés a bontakozó táncházmozgalom táplálója volt, s mindmáig megmaradt a népzenét tanulni vágyók Bibliájának.

A táncházmozgalom egyik, napjainkban dívó működési formája a néptánctábor, mely lehetőséget nyújt a tánc, ének, és hangszeres zene elsajátítására. A Széki Napok is ezek közé tartozik. Augusztus közepe táján megbolydul a falu, ellepik a messze földről érkezett emberek. Ide járok éneket tanítani a táborozóknak lassan már egy évtizede. A jelen kis kiadvány ennek köszönheti fogantatását.

...

Sok éven keresztül kérték tőlem ezt a lemezt. Nehezen szántam rá magam, hiszen a faluban vannak még jó énekes öregek. Ők viszont csak úgy adják át tudásukat, ha nagy türelemmel, alázattal érte megyünk. Ezt mindenki nem teszi és nem is teheti meg.

Ezúttal mondok köszönetet mindazoknak, akik sok szeretettel megosztották velem tudásukat, tanítottak a megtanulhatatlan életbölcsességükre. Mert énekeiket őáltaluk szerettem meg igazán: Filep Mária, Székely Ferenc, Csorba János, Budai Mihály, Ungvári János...