Slide 1 Slide 2 Slide 3 Slide 4 Slide 5

XIII. Széki Napok 2012

XIII. Széki Napok
2012. augusztus 13-18.


Helyszín: Szék (Sic), Kolozs megye, Románia


Programok
Tánctanítás széki, buzai és mezőkeszüi táncok.
Táncoktatók: Szabó Szilárd és Németh Ildikó; Gémesi Zoltán és Vadász Anna; Könczei Csongor és párja.
Népdaltanítás: Tasnády Erika.
Zenélnek a széki zenészek Pali Marci vezetésével, Soós András és bandája, Halmos Attila és zenekara valamint a Sóvirág együttes.
Zenetanítás (hegedű, brácsa, bőgő): Halmos Attila, Árendás Péter.
Vendég: Halmos Béla

 

 


Szakmai beszámoló

a 13. Széki Napok, Hagyományőrző és Néptánc Tábor megrendezéséről

2012. augusztus 13-18.


2012 augusztusában tizenharmadik alkalommal rendezte meg a Pro Urbe Szék Alapítvány a Széki Napokat. A helyszín egy erdélyi, Kolozs megyei magyar község, Szék, amely évszázados hagyományokkal, viselettel, zenével rendelkezik.

A rendezvény és a programok nagy része a helyi általános iskolában és annak udvarán zajlott, valamint a Pro Urbe Szék Alapítvány székházában. A résztvevők egy része a falu lakosainál volt elszállásolva, más részüknek az iskola udvarán alakítottunk ki sátorozó helyet és tisztálkodási lehetőséget. Az iskolában alakítottuk ki a konyhát és az étkezőt. A tábor résztvevői elsősorban Magyarországról érkeztek, de voltak néhányan Erdélyből, Angliából, Franciaországból, Ausztriából is.

Az elmúlt évekhez hasonlóan rendezvényeken, plakátokkal, szórólapokkal, a médiában (helyi televízió), és a világhálón (www.szekvarosert.com) tájékoztattuk az érdeklődőket a programokról, a rendezvény időpontjáról, a szállás lehetőségekről.

A programok alapját a tábor hagyományaihoz híven a széki táncok tanítása adta, melyet haladóknak Szabó Szilárd és Németh Ildikó, kezdőknek Gémesi Zoltán és Vadász Anna tanított. A haladók délelőttönként mezőkeszüi, a kezdők pedig búzai táncot is tanulhattak. A tánctanításra adatközlőket is hívtunk, és régi filmekről is megfigyelhették a tánc apró változásait az érdeklődők. A zenét több együttes szolgáltatta. A helyi zenészek Filep Márton (Pali Marci) prímás vezetésével, amellett Soós Andris és zenekara, valamint Halmos Attila és zenekara, illetve a Harmadik zenekar. A táncoktatás szüneteiben Tasnády Erika, tanította a széki, mezőkeszüi és búzai énekeket.

Az idei évben is lehetőség nyílott zenetanulásra, Halmos Attila vezetésével. Elsősorban prímhegedűn tanulhatták meg az érdeklődők a széki dallamokat, de Árendás Péter szívesen mutatta a brácsa fogásait és a bőgő dallamait.

A tánctanítással párhuzamosan, a helyi asszonyok segítségével, egész nap tanulhatták a helyi hagyományokon alapuló szövést és a rámán varrást, a szalmakalap fonat készítés, valamint a bútorfestés fortélyait az érdeklődők.

Délutánonként egy-egy órában a falu hagyományairól, az itt élő emberek életéről, ünnepeiről hallhattak az érdeklődők. A falu középkori gótikus templomáról és a falu történetéről Sallai Márton református tiszteletes beszélt. Egy régi borona ház megtekintésével, az ott élő asszony és lánya elbeszéléseivel, a széki élet tárgyi mindennapjaival ismerkedhettek meg az érdeklődők. Az ott lakó idős széki asszony a fonás eszközeit és módját mutatta meg a résztvevőknek. A falusi élet emlékeit két széki asszony elevenítette fel.
Kedves vendégünk, Halmos Béla, előadóművész, népzenekutató, «40 éves a táncházmozgalom» címmel tartott dia- és filmvetítéssel egybekötött előadást. Esténként zenélt és a népzene szépségeire tanította a fiatalokat.

Sétáltunk, kirándultunk a faluban és Szék határában. A kirándulás, a forrószegi határban található egyik isztrongához vezetett, ahol a juhász beszélt a juhtartás itteni módjáról, valamint a juhtej feldolgozásának részleteiről. Az Alapítvány Forrószegen található tájházában, rövid építészeti előadást, és történeti kiegészítőt kaptak az érdeklődők.

Minden este táncházzal zártuk a napot, ahol a tábor résztvevői kipróbálhatták tudásukat, vagy összemérhették erejüket a falu táncosaival. A község lakói is eljöttek esténként mulatni egyet. Szerda este a fiatalabbak is beöltöztek székibe „pirosítva” és színesítve, az estét. Pénteken, pedig a mezőkeszüiek adták meg a hangulatot a bálnak.

Most már hagyományosan a gyerek, illetve ifjúsági csoport szerves része a tábornak. Elsődleges célunk, a széki gyerekek bevonása volt a Széki Napok életébe, illetve szeretnénk pótolni a faluban egyre ritkább táncalkalmak, illetve az aprók táncának hiányában azt a lehetőséget, hogy a fiatalabb korosztály is elsajátíthassa saját faluja táncát, és ne a kolozsvári, vagy pesti táncházakban tanulja meg. A táncot Könczei Csongor és Farkas Mónika tanította, illetve mutatta be. A zenét a szamosújvári Sóvirág együttes szolgáltatta. Nemcsak külön tanításuk, előadásaik, hanem külön esténkénti táncházuk is volt a kicsiknek, mintegy visszaidézve a régi aprók táncát.

Szombat este kisebb gálaműsorral és tábortűzzel, záró táncházzal zárult hét. Ilyenkor itt van a falu apraja-nagyja. A Széki Szalmakalap Táncegyüttes szórakoztatta az egybegyűlteket. Ekkor köszöntük meg a tánc és ének tanítóknak, szervezőknek, főzőasszonyoknak, és minden székinek a Széki Napokban való munkáját és segítségét. A máglya leégése után a táncteremben tovább folyt a mulatság.

A székiek közül is egyre többen segítenek, érdeklődnek és vesznek részt a tábor lebonyolításában. A Széki Napokról készült amatőr videofelvételeket a helyi tévén keresztül tettük közzé. A következő évben is szeretnénk folytatni ezt a már hagyománnyá váló rendezvényt. A vendégek elszállásolásából, illetve a tiszteletdíjakból a falu lakosai jelentős anyagi bevételre tettek szert, aminek következtében az érdeklődésük egyre nő a tábor iránt és segítségükre az elkövetkezendőkben is számíthatunk.

Rendezvényünket nagymértékben támogatta a Bethlen Gábor Alap és a Nemzeti Kulturális Alap. Támogatásukat ezúton köszönjük.

Információ:
info@szekvarosert.com

A 2012-es Széki Napok